Lakóterület fejlesztése, ötletpályázat
Tervezési terület:  Paks
Tervezés éve:       2017
Projekt állapota:   Koncepcióterv

A fejlesztési terv a Paksi Atomerőmű bővítése miatt szükségessé váló új lakóterületek kialakítására kiírt ötletpályázatra készült. A tervezési terület Paks város északnyugati határában található. Északról és nyugatról, szántók veszik körül, keletről és délről túlnyomórészt családi házak, illetve a délnyugati irányból öt- és tízemeletes panelházak. A településszövetet vizsgálva indokolt a terület hasznosítása, mivel foghíjként ékelődik a beépített területek közé. A terület dombos, jelentős emelkedést mutat nyugati irányba.

A településszövetbe való megfelelő illeszkedést a lakássűrűség és építménymagasság szempontjából vizsgáltunk meg. A délnyugati szomszédos lakótelep határozza meg a magasabb építménymagasságot és a sűrűbb lakáselhelyezést, míg a délről és északkeletről csatlakozó családi házas övezet a lazább beépítést. Ennek megfelelően az újonnan telepített társasházakat, valamint a vegyes terület kereskedelmi és szolgáltató funkcióit helyeztük el a lakótelep folytatásaként. A különböző lakóegységek elhelyezésekor törekedtünk rá, hogy a családi házas zónák a forgalmasabb utaktól beljebb, csendesebb területekre kerüljenek. A nagyobb forgalmú utak mentén egybefüggő térfalakat alakítottunk ki, ezzel is csökkentve a belső területek zajterhelését.

A terület városközpontjaként kereskedelmi és szolgáltató területet hoztunk létre a délnyugati szegletben. A kiszolgáló funkciókon kívül tartalmaz egy rendezvényekre is alkalmas városi teret, mélygarázst és egy parkot is. A központot elhelyezkedésének köszönhetően a tágabb környezetet is ki tudja szolgálni.

ACCamera_1
ACCamera_2
ACCamera_3
ACCamera_4